Σημειώσεις

3:13:00 AM A story behind 0 Comments


Situational awareness. Καμιά φορά ακούω μια λέξη, μια φράση και μου αποσπά τόσο πολύ την προσοχή που μπορεί να χάσω εφεξής ολόκληρη συζήτηση, διάλλεξη κλπ. Situational awareness. Σα να λέμε να ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι; Να αντιλαμβάνεσαι γιατί είσαι στην κατάσταση πού είσαι; Να ξέρεις τι, ποιος και πότε; Να σου είναι οικείο το περιβάλλον ώστε να ξέρεις τι είναι αναμενόμενο και τι όχι; Νορβηγία.
Σε ένα μικρό χωριό στη μέση των φιορδ και των αιωνόβιων παγετώνων. Situationally unaware, χανόμουν στη μετάφραση προτάσεων με ελάχιστα φωνήεντα, ατόμων με ελάχιστη φωνή και σε εικοσιτετράωρα που τσιγκουνεύονταν λίγο φως. Ο καιρός είχε φέρει συνήθεια και η ξενιτιά μεγαλοποιώντας όπως πάντα την απόσταση και εξωραΐζοντας κάθε τι "πίσω", φούσκωνε μέσα μου τα κενά. Και ναι, δεν έβρισκα τι να πω με τον Σκανδιναβό, γιατί δε καταλάβαινε τι θα πει "άσ'το κερνάω". Δεν κατάφερα να τον κάνω φίλο, γιατί δε σπάνε οι πάγοι στον αρκτικό κύκλο. Είχα ξεχάσει τι θα πει ήλιος και μου έλειπε ο ορίζοντας, η φωτιά και η θάλασσα. Κι όμως εκεί, ένα βράδυ σαν όλα τα άλλα, είδα αυτό. 
Πράσινο φως να κολυμπάει στον ουρανό. Αυτό τόσο μεγάλο κι εσύ να μικραίνεις. Αυτό τόσο ξένο κι εσύ ακόμα περισσότερο. Να μην καταλαβαίνεις, να νιώθεις και να ξεχνάς ταυτόχρονα. Να θες να το απαθανατίσεις κι αυτό να ξεφεύγει, όπως όλα αυτά που προσπάθησες ποτέ να κατακτήσεις. Σε κάθε μέρος, σε αντάλλαγμα αναμνήσεων, αφήνουμε κομμάτια μας. 

Situational awareness είναι να καταλαβαίνεις αυτό ακριβώς, τη στιγμή που συμβαίνει.

You Might Also Like

0 comments: